Periodontal Tedaviler

peridonti

Periodontal Tedaviler

Diş Taşı Temizliği Ve Kök Yüzeyi Düzleştirme

Diş eti hastalıklarının tedavileri arasındaki en yaygın ve koruyucu yöntemdir. Diş taşı temizliğinde tartar ve plak olarak da adlandırılan diş taşları uzaklaştırılır. Plak yapışkan bir maddedir ve büyük çoğunluğu bakterilerden oluşur. Plağın zaman içinde sertleşmesi ile diş taşları oluşur. Plak ve diş taşları diş yüzeyine, özellikle de diş eti sınırının altında bulunan kök yüzeyine tutunurlar. Plak pürüzlü yüzeye tutunma eğiliminde olduğundan kök yüzeylerinin düzleştirilmesi gerekir. Bu işlemde tüm diş taşları temizlenir ve kök yüzeyi üzerindeki düzensizlikler giderilir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Yapılması Gerekenler

Tedaviden iki üç gün sonra kaybolacak sıcak-soğuk hassasiyeti ve hafif ağrı olabilir. Ağrının ortadan kaldırılması için ağrı kesiciler kullanılabilir. Diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmeden sonra özellikle oral hijyenin sağlanmasını zorlaştırılan ağrı olduğunda antiseptik ağız gargaraları kullanılabilir. Aynı zamanda diş fırçalama ve diş ipi kullanımına da devam etmelisiniz. Diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmeden sonraki ilk gün hafif düzeyde kanama olabilir.

Gingivektomi Ve Gingivoplasti

Gingivektomi, diş eti dokusunun cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemidir. Gingivoplasti ise diş çevresindeki sağlıklı diş eti dokularının şekillendirilmesidir. Bu işlemler diş çevre dokuları ve diş eti hastalıkları konusunda uzmanlaşmış olan periodontistler tarafından gerçekleştirilir. Gingivektomi diş eti hastalığının tedavisi için geliştirilmiş bir tedavidir. Günümüzde aynı zamanda estetik düzenlemeler için de kullanılmaktadır.

Diş eti dokusunun uzaklaştırılması için iki neden vardır. Diş ile dişetleri arasında oluşan diş eti ceplerinin bulunması ilk nedendir. Bu alanlarda yemek artıklarının ve bakteri kolonilerinin birikmesi ile temizleme zorluğu ortaya çıkar. Bu cepler sadece diş eti dokusu içeriyor ise gingivektomi ile uzaklaştırılabilirler.

Bazı durumlarda diş çevresinde çok fazla miktarda diş eti olabilir. Bu da diş ve diş etinin temiz tutulmasını engelleyen bir durumdur. Aynı zamanda kozmetik bir problemdir. Ciddi vakalarda çiğneme ve konuşmayı etkileyecek boyutta olabilmektedir. Epilepsi ilaçlarında olduğu gibi bazı ilaçlar aşırı diş eti büyümelerine neden olabilmektedir. Bazen açık bir neden olmayabilir.

Gingivoplastinin yardımı ile yeniden şekillendirilen dişetleri daha doğal bir görünüme sahip olur. Genetik, hastalık ya da travma nedeni ile şekli bozuk ya da asimetrik diş etleri bu işlem ile düzeltilebilir.

Bu işlem aynı zamanda sadece kozmetik gereksinimler nedeni ile de yapılabilir. Gingivoplasti genellikle tek başına uygulanır. Ancak bazı durumlarda gingivektomiden ya da diş eti sınırında diş etine eklenen greft uygulamasından sonra da uygulanabilmektedir.

Diş eti Flep Cerrahisi

Diş eti flep cerrahisinde dişetleri dişlerden ayrılarak geçici olarak kıvrılır. Böylece diş hekimi diş kökünü ve diş kemiği görebilir.

Diş eti flep cerrahisinin amacı Diş eti hastalığının (periodontitis) tedavi edilmesidir. Bu işlem orta ya da ileri düzeyde diş eti hastalığı olan kişilere tavsiye edilir. Diş eti enfeksiyonu cerrahi olmayan bir yöntem ile ortadan kaldırılamıyor ise Diş eti flep cerrahisi kullanılır. Diş eti flep cerrahisi, başka bir işlem olan kemik cerrahisi ile birlikte de uygulanabilir.